Project Details
For this accessory dwelling unit (ADU), we converted a one-car garage topped by a photo studio
into an airy and livable 650-square-foot urban retreat. Architect Jack Barnes’ design echoes the 
owner’s Historic Irvington District home so closely that it appears the ADU has always been 
there. During four months of construction, we stripped the building to the studs and started over. 
Guided by the owner’s green consciousness and budget, we made smart investments in above-
code insulation, Milgard Essence Series wood windows, eco stucco walls in the “wet” 
bathroom, energy-saving appliances, and a mini-split ductless heat pump. A spiral staircase 
links the main-floor bedroom and bath with the upper story: an open kitchen/dining/living 
space that offers views of timber bamboo, brightly colored Victorians, and the owner’s lush 
garden and spa. The result: a sanctuary just blocks from the busy Lloyd District.
Share